Běhání a psaní

17.05.2015 13:21

Mezi běhajicími a sporujícími nadšenci nechybí spisovatelé. Boří tak představu, podle níž literát intelektuál musí nutně nazírat na tělesný pohyb s ironií překypující pohrdáním. 

„Obě aktivity vyžadují disciplínu, kázeň, pravidelnost a rytmus“

Děláte každý den stejnou věc. Stejně se namáháte, provozujíce stále stejné osamocené cvičení s obdobnou nejistotou ohledně výsledku.“ 

Případ japonského spisovatele Harukiho Murakamiho, jehož kniha O čem mluvím, když mluvím o běhání se už zabydlela mezi členy běžecké komunity i u nás, přestává být výjimkou potvrzující pravidlo. Postavil maraton a psaní románu na srovnatelnou úroveň. 

Není nutné běhat a hned o tom sepsat knížku. Leč sportující spisovatelé se dnes přestali za své sportování stydět a prohlašují, že jim pomáhá učit se potřebné koncentraci a pravidelnosti v duševní práci.

„Tělo a duch šlapou pohromadě. Se svaly zpevněnými na břiše se kniha píše snáze. Když se pustíte do psaní po běžeckém tréninku, děláte to s větší jistotou a sebedůvěrou. Jde to pak skoro samo, jako kdyby v tom velela jakási biologická zákonitost“, tvrdí Cécile Coulonová, mladičká autorka, která publikovala už svůj třetí román Král nespí. Běhá skoro každý den deset kilometrů. A zřejmě nikoliv jen proto, aby se vyvětrala a okysličila. „Když se někdy práce zadrhne a věty nepřicházejí, stačí tělo zaměstnat během a hlava si zakrátko najde cestu jak dál.

„Kdybych nesportoval, zřejmě bych nenašel odvahu psát“, prohlašuje Bernard Chambaz. „Sportování formuje styl mého psaní“. Autora knih s názvy Malá cyklistická filosofie (2008) a Maratón(y) (2011) upoutala v mládí kniha  o lympiádě v Paříži v roce 1924, kterou napsal André Obey (1893–1975), dramatik, prozaik a zároveň svědek vlny romantického nadšení pro sport v prvních desetiletích 20. století. Chambaz, horlivý cyklista, jezdí i po šedesátce dvanáct hodin týdně. „Psát a šlapat na kole se dítě učí v raném věku obvykle současně. 

Výroky sportujících spisovatelů svádějí nás běhající k jejich poměření osobní zkušeností.

V knize Osm minut mého života nabízí čtenářům niterný monolog plavkyně, která se chystá na rozhodující závod sportovního života. Dvě stě stránek strhujícího čtení. Nejlepší důkaz, že sportovní námaha nemusí nutně vybílit hlavu. Při šťastné shodě okolností může svět i ducha obohatit.

(zdroj: https://www.behej.com/clanek/9092-sloupek-behat-a-psat)

Další knihy o běhání, které vás inspirují:

 Scott Jurek – Jez a běhej

Scott Jurek je jedním z historicky nejúspěšnějších ultramaratonců, který dokázal vyhrát prakticky všechny známé ultra na světě. V posledních letech Jurek již nezávodí s nejlepšími, za to se naplno věnuje propagaci zdravé výživy. Jeho kniha je zajímavou kombinací běžeckých příběhů a tipů i receptů na nejrůznější jídla vhodná pro běžce.

Daniel Orálek – Můj dlouhý běh

Dan Orálek je bezesporu nejznámějším českým ultraběžcem. Své zážitky s během se letos rozhodl sdílet se čtenáři prostřednictvím knihy Můj dlouhý běh, kterou sepsal s pomocí Luboše Brabce. Kniha se zatím těší velké popularitě, k dostání je na webu a v některých běžeckých speciálkách.

Hal Korner – Field Guide to Ultrarunning: Training for an Ultramarathon

Detailní průvodce pro běžce, kteří by chtěli zkusit delší trailové trasy, ale stále k tomu nenašly odvahu. Koerner, sám výborný americký trailový běžec, čtenářům nabízí kombinaci jeho vlastních zkušeností s praktickými tipy od vybavení, trénink až po závodní přípravu.

Bernd Heinrich – Why we run: A natural history

V ČR méně známá kniha skvělého běžce a profesora biologie Bernda Heinricha, který vypráví jeho životní příběh, jenž byl ovlivněn jak během, tak studiem biologie. Heinrich precizním způsobem popisuje přednosti nejrůznějších zvířat, která jsou v pohybu o tolik efektivnější než člověk. K běhu přistupuje jako k nejpřirozenější lidské aktivitě.

Luboš Brabenec - Maraton a jiné pošetilosti

Především je ale chybějícím spojovacím článkem mezi texty pro začátečníky v časopisech a knihami o běžeckých legendách. Je praktickým pohledem jednoho z těch, kteří sice běhají mnohem víc a rychleji než začátečníci a kondiční běžci, kteří se ale přesto dostanou na bednu jen výjimečně. Slovy autora, je o mostu spojujícím elitu s pěchotou, je o běžecké střední třídě.

Kilian Jornet - Běhej nebo zemři

Hvězda krosového nebe a skialpinismu v příběhu o závislosti a touze
Životní příběh famózního krosového běžce a nejlepšího skialpinisty všech dob, který ve dvaceti letech překonal desítky rekordů, stal se trojnásobným vítězem Světového poháru, zvítězil v nejtěžších běžeckých závodech světa. Ve 3 letech poprvé překonal horu vyšší než 3000 m n.m., v pěti vylezl na nejvyšší bod Pyrenejí a do 4000 metrů poprvé vyšlapal v šesti. Během léta běhá Kilian ultra traily a jeho výkony berou soupeřům dech. V zimě vyráží na skialpinistické mise, které potvrzují výjimečnost jeho talentu.

 Alexandra Heminsleyová - Když běhá žena

Tahle knížka o běhání dodá odvahu každé ženě, která by pro sebe chtěla něco udělat, ale v tělocvičnách se stydí, jóga ji nudí a na běhání si vždycky připadala moc tlustá, moc líná nebo moc neohrabaná... Autorka píše z vlastní zkušenosti: od neslavných začátků to dotáhla k pěti maratónům na dvou světadílech.

Zuzana Součková - Když se dáma rozběhne...ani v padesáti není pozdě

Autorka, dříve spíše nesportovní typ, začala běhat ve věku, kdy ostatní se sportem končí. Její motto je: „Je to v hlavě!“. Nyní má za sebou účast na několika maratonech a je prý na běhu závislá. Kniha má být motivací a návodem pro ženy středního věku, aby se nebály a začaly běhat.

 Milan Kůtek, Miloš Škorpil - Běžecký rok s úsměvem

Kniha psaná pro Běžeckou školu M. Škorpila představuje humorný průřez běžeckým rokem. Nejde o celoroční tréninkový plán ani o nějakou novou encyklopedií pro běžce, je určena těm, kteří mají kromě běhání rádi i srandu.

 Miloš Škorpil - Škorpilova škola běhu

Největší propagátor běhu v Čechách i na Moravě radí, jak běhat a žít lépe
V roce 2014 oslavil nestor českého běhání a zakladatel Běžecké školy Miloš Škorpil šedesátku. Trenér a specialista na dlouhé běhy se proto rozhodl podělit se s námi o svou životní vášeň – běh. Speciální kapitola je věnována ultraběhům, kterými se Miloš Škorpil proslavil, nebo problematice výživy, tréninku, relaxace či přípravě na závody. V knize čtenář nalezne stovky osvědčených rad, tipů a nápadů, jak zapojit běh do života každého z nás, ať už chceme zlepšit výkon, zhubnout do plavek nebo se jen příjemně hýbat. Součástí knihy jsou tréninkové plány na 5 a 10 kilometrů, půlmaraton i maraton.

Diskusní téma: Běhání a psaní

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek